Situácia v NHL je vyhrotená, vedenie ligy podalo súdne žaloby na NHLPA

15.12.2012 Celý región

New York 15. decembra (TASR) - Výluka v zámorskej hokejovej súťaži bude mať súdnu dohru. Vedenie NHL podalo hromadnú žalobu proti hráčskej únii s požiadavkou na potvrdenie legálnosti výluky.

Vedenie NHL podalo na Hráčsku asociáciu NHL (NHLPA) zároveň žalobu z neférového postupu pri kolektívnom vyjednávaní. Podľa NHLPA sú posledné kroky NHL neopodstatnené.

Posledné kroky NHL sú preventívnou odpoveďou na mediálne informácie, že NHLPA bude od svojich členov žiadať hlasovanie, na základe ktorého by ďalej nemusela zastupovať hráčov pri vyjednávaní. Rozpustenie únie by hráčom uvoľnilo ruky pri podaní súdnych žalôb s požiadavkou na nelegálnosť výluky.

"Vedenie NHL podalo na súde v New Yorku žalobu, ktorou požaduje o potvrdenie legálnosti výluky. Reagujeme tak na informácie, podľa ktorých hráčov NHL požiadali, respektíve požiadajú o vyjadrenie, po ktorom by sa výkonný výbor NHLPA mohol 'vzdať zainteresovanosti' v ďalšom zastupovaní hráčov pri kolektívnom vyjednávaní," uvádza sa vo vyhlásení NHL.

NHL zároveň podala žalobu z neférového postupu pri kolektívnom vyjednávaní aj na americkom pracovnom úrade. Podľa vedenia ligy sa NHLPA hrozbou "vzdania sa zainteresovanosti" snaží o nezákonný postup pri kolektívnom vyjednávaní a pri rokovaniach nekoná v dobrej viere.

"Z toho, čo sme sa doteraz dozvedeli, NHL žiada, aby hráči ani neuvažovali o práve rozhodnúť sa, či ich záujmy bude zastupovať únia," vyhlásila NHLPA. "Veríme, že ich názor nie je opodstatnený."
 

Vyberte región